Anna Maria van Schurman

Misschien heb je nog nooit van haar gehoord. Toch was Anna Maria van Schurman de eerste vrouw die colleges mocht volgen aan een universiteit. Stadsgids030 praat je bij!

De werfkelders

Utrecht is beroemd om zijn werfkelders. Maar wat zijn dat eigenlijk, en waarom heeft Utrecht er zoveel? Stadsgids030 vertelt het je!

Het Utrechtse kerkenkruis

Dat er in Utrecht zoiets als een kerkenkruis zou bestaan, dat lijkt een vaststaand gegeven. Maar klopt het ook? Stadsgids030 praat je helemaal bij!

Van baliekluiver tot zakkendrager

In Utrecht zijn allerlei standbeelden te vinden die iets vertellen over het leven vroeger in Utrecht. Kijk maar!

Levend begraven

Vroeger waren er mensen die zich lieten opsluiten in een cel bij of in een kerk, om daar de rest van hun leven aan God te wijden. Ze hielden het er soms tientallen jaren in uit. Stadsgids030 vertelt je er… Lees verder →

De Winkel van Sinkel

In de Winkel van Sinkel is alles te koop! Dit rijmpje bedacht Anton Sinkel om klanten naar zijn warenhuis te trekken. Maar over de Winkel van Sinkel is nog veel meer te vertellen, luistert en huivert!

De torenzwaan

Op sommige kerktorens staat geen haan, maar een zwaan. Ook in Utrecht is zo’n kerktoren te vinden. Stadsgids030 legt uit wat dat te betekenen heeft!

Straatnamen

Waar komt de naam Hardebollenstraat vandaan? En de Hamburgerstraat, of ’t Wed? Stadsgids030 vertelt het je!

Leeuwenbergh en de pest

Zoals wij worstelen met het coronavirus, zo worstelden mensen vroeger met de pest. Ze hadden zo hun methoden om de pest terug te dringen. Stadsgids030 vertelt je er alles over!

Huis Zoudenbalch

Het staat wat verstopt, dit prachtige stadskasteel in de Donkerstraat. De eigenaar van dit pand had het letterlijk breed, legt Stadsgids030 uit.

Top 5 van Utrechtse standbeelden

Allerlei standbeelden leuken de openbare ruimte in Utrecht op. Ik sta stil bij mijn persoonlijke top 5!

Het verleden ligt op straat

In Utrecht ligt het verleden letterlijk op straat. Kijk maar!

Het geheim van de postbode

De postbode weet het al lang: er is iets geks aan de hand met de nummering van huizen aan de Nieuwegracht. Stadsgids030 onthult het geheim!

Sint Maarten!

Sint Maarten is de beschermheilige van Utrecht, maar hij is nooit in Utrecht geweest! Rara hoe kan dat?

De hond op de brug

Er is weer een nieuw heim-weetje uit! Over een hond die iedereen wel eens gezien heeft tijdens een wandeling langs de singel. Zien wat ik bedoel?

Bier!

Utrecht heeft zo’n zestig bierbrouwerijen gehad. Toch heeft Utrecht nooit naam gemaakt als echte bierstad. Hoe komt dat? En waar komt de uitdrukking ‘vechten tegen de bierkaai’ vandaan? Stadsgids030 legt het uit!

© 2023 Utrechtse heim-weetjes — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑