Het Utrechtse kerkenkruis

Dat er in Utrecht zoiets als een kerkenkruis zou bestaan, dat lijkt een vaststaand gegeven. Maar klopt het ook? Stadsgids030 praat je helemaal bij!

Levend begraven (deel 2)

In de Jacobikerk huisde vroeger een kluizenares. Alyt Ponciaens hield het hier maar liefst 30 jaar vol. Maar er zat ook een kluizenares in de Buurkerk. Over haar gaat dit heim-weetje.

Levend begraven (deel 1)

Vroeger hielden ze er een aparte hobby op na: sommigen lieten zich vrijwillig opsluiten in een cel bij een kerk om daar de rest van hun leven aan God te wijden. In de Jacobikerk is nog zo’n kluis te vinden…. Lees verder →

Bier!

In Utrecht waren eind zestiende eeuw zo’n zestig bierbrouwerijen gevestigd. Toch heeft Utrecht nooit naam gemaakt als echte bierstad. Hoe komt dat? En waar komt de uitdrukking ‘vechten tegen de bierkaai’ vandaan? Stadsgids030 legt het uit!

De hond op de brug

Er is weer een nieuw heim-weetje uit! Over een hond die iedereen wel eens gezien heeft tijdens een wandeling langs de singel. Zien wat ik bedoel?

Het geheim van de postbode

De postbode weet het al lang: er is iets geks aan de hand met de nummering van huizen aan de Nieuwegracht. Stadsgids030 onthult het geheim!

De Leeuwenbergh en de pest

De Leeuwenbergh heeft allerlei functies gehad, maar is ooit gebouwd als ziekenhuis voor pestlijders. Met dank aan de rijke Agnes van Leeuwenbergh. Stadsgids030 vertelt erover.

De Krakeling

In de binnenstad van Utrecht staat een bijzonder huis, met een bijzondere naam. Het heet de Krakeling, en het is verbonden met de kei van Amersfoort. Hoe dat zit? Stadsgids030 legt het uit!

‘t Wed

Haast iedereen in Utrecht kent ‘t Wed. Maar wat is dat eigenlijk, een wed? Stadsgids030 legt het uit!

De Winkel van Sinkel

De Winkel van Sinkel staat voor het warenhuis dat Anton Sinkel in 1837 opende aan de Oudegracht. Het bouwen van deze winkel had heel wat voeten in aarde. Stadsgids030 vertelt erover.

« eerdere heim-weetjes

© 2020 Utrechtse heim-weetjes — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑